"Certifikovaní zamestnanci svojich nasledovníkov vzdelávajú priamo za
bránami pivovaru a žiaci vďaka nim získavajú neoceniteľné vedomosti
a zručnosti uvedomujúc si jedinečnosť svojho odboru," uviedla riaditeľka (SOŠ) gastronómie a služieb v Prešove Andrea Klačeková.
Pivovarník a sladovník je trojročný študijný odbor s možnosťou
nadstavby, kde absolventi k výučnému listu získajú aj maturitu. Výhodou
podľa riaditeľky je, že všetci dualisti majú v prípade záujmu veľkú šancu
získať pracovné miesto ihneď po ukončení štúdia.
Počet žiakov sa v jednotlivých ročníkoch mierne líši. Tento školský rok
nastúpili do prvého ročníka štyria noví študenti. Budúci pivovarníci a
sladovníci v rámci štúdia získajú vedomosti, ale najmä zručnosti a
skúsenosti vo výrobe sladu, sladiny, mladiny, kvasných procesov,
filtrácie či stáčania produktu. Väčšinu času strávia v pivovare na
praktickom vyučovaní, kde je nová učebňa s potrebným vybavením.
"Uvedomujeme si, že je podstatné prepojiť teóriu s praxou, a tiež
hlbšie poznať súvislosti a dosahy rozhodnutí. Je preto pre nás veľmi
dôležité vychovať ďalšiu generáciu pivovarníkov a sladovníkov. Duálne
vzdelávanie nám dáva možnosť pripraviť odborníkov už na strednej škole,
vtiahnuť ich do procesu a poskytnúť im reálnu skúsenosť," ozrejmil Radoslav Jánošík, zodpovedný za oblasť ľudských zdrojov v pivovare.
Priame ročné náklady pivovaru na duálne vzdelávanie sa pohybujú okolo
45.000 eur. Aktuálne odovzdáva študentom svoje skúsenosti 29
inštruktorov. Zamestnanci pracujú na zmeny a žiaci absolvujú prax
postupne na každom oddelení.
Absolvent duálneho vzdelávania v roku 2022 Henrich Kovaľ je v súčasnosti operátorom filtrácie v Pivovare Šariš. "Odbor pivovarník a sladovník je vcelku zaujímavý a komplexný, preto ma zaujal. V mojom odbore sa chcem ďalej zdokonaľovať," povedal Kovaľ.